IFA 2016: Philips și-a prezentat primul TV 4K OLED cu Ambilight

de: Octavian Palade
04 09. 2016

Lansat în cadrul IFA 2016, primul televizor OLED Philips Ambilight are o diagonală de 55 de inch. 

În ceea ce privește televizoarele, la IFA 2016, situația a fost extrem de interesantă. Pentru a nu intra în detalii, vă pot spune că totul s-a rezumat la lupta dintre OLED și Quantum Dot.

Cea dintâi a mai fost descrisă în articole precedente. Astfel, televizoarele OLED elimină problema de a avea mereu pornită iluminarea din spate prin pixeli emisivi care au capacitatea unică de a o opri. Rezultatul obținut este o nuanță de negru cât se poate de închisă ce permite ca și unele dintre cele mai delicate tonuri sau umbre să devină vizibile într-un raport de contrast imens.

De cealaltă parte, Quantum Dot este tehnologia pe care vor miza cei de la Samsung în viitor. În cadrul IFA 2016, coreenii au dat de înțeles că nu ar trebui să ne așteptăm să vedem televizoare OLED produse de ei, întrucât Quantum Dot este superioară. Conform declarațiilor făcute de oficialii companiei, display-urile Quantum Dot sunt mai ieftine și mai ușor de produs, și nici nu vor fi afectate de ”arsuri„ sau ”pixeli blocați”. Acestea din urmă (considerate cea mai mare problemă a display-urilor cu plasmă) reprezintă imagini care persistă și sunt cauzate de imaginile statice afișate pe ecran  o perioadă lungă de timp.

Samsung ar sugera că panourile OLED vor fi afectate de asemenea probleme și, pentru a demonstra superioritatea Quantum Dot, a inclus și o garanție de 20 de ani pentru pixelii blocați. Însă tehnologia OLED oferă rezultate impresionante, iar unul dintre cele mai bune exemple este modelul 901F al celor de la Philips.

Capacitatea de a putea reproduce nuanțe și niveluri de negru pur permite noului model 901F să ofere o paletă de culori precisă și mai vibrantă, a cărei gamă cromatică se bucură de un raport de 99% DCI-P3 WCG. În plus, televizoarele OLED se bucură de o îmbunătățire a unghiului de vizionare peste marginea modelelor LCD și sunt de 100 de ori mai rapide, asigurând astfel imagini clare atât pentru transmisiunile sportive cât și pentru filmele de acțiune.

Una dintre particularitățile de care se bucură Philips 901F este sistemul Ambilight. Rama foarte subțire  permite o îmbinare unitară a celor trei laturi Ambilight, sporind și mai mult impactul culorilor. Pe lângă faptul că ar oferi o experiență vizuală superioară, tehnologia Ambilight ar și ajuta la reducerea efortului vizual în condițiile în care televizorul se află într-o cameră întunecată.

Iar în cazul în care erați îngrijorați în legătură cu experiența audio, nu trebuie să va faceți probleme. Noul Philips 901F prezintă un sistem audio 6.1 exclusivist, de 30W. Sistemul dispune de șase difuzoare amplasate frontal și montate separat unul de celălalt, într-un sound bar subțire de aluminiu situat pe partea inferioară a televizorului.

De asemenea, noul televizor 901F este motorizat de un procesorul quad core utilizează sistemul cu certificare Google, Android Smart TV, ceea ce înseamnă că utilizatorii se pot bucura de toate aplicațiile de pe Google Play Store. Televizorul va fi lansat pe piață la finalul lunii octombrie și va avea un preț de 3.500 de euro.

Playtech se află la IFA 2016 și vă aduce cele mai interesante informații despre lansările de acolo.